miercuri, 13 august 2014

Noul PNL?! Cremă de ghete pentru Băsescu...

În ultima perioadă, toată lumea vorbește despre această fuziune PNL-PDL, ce despre un pact care va aduce mult râvnita prosperitate pentru România... Totuși, dacă urmărim cu atenţie discursurile, vedem că nimeni din noua Alianţă DA nu spune ceva de rău de Traian Băsescu şi se comportă de parcă singurul moment negativ din politica românească a ultimului deceniu a fost reprezentat de venirea la putere a PSD.


Luna aceasta, într-o sâmbătă demnă de un doliu național, în aplauzele sutelor de delegaţi reuniţi la Palatul Parlamentului, PNL şi PDL au decis formarea Alianţei Creştin Liberale şi fuziunea PNL-PDL, eveniment care ar urma să aibă loc mult după alegerile prezidenţiale din luna noiembrie. Congresul a fost precedat de întâlnirile separate ale delegaţilor PNL şi PDL, care au adoptat toate documentele necesare oficializării parteneriatului dintre cele două găști... PARDON - partide.

Oricum, aşa cum reiese din statutul adoptat de delegaţi, viitorul mare partid de dreapta seamănă mai mult cu o structură incoerentă și greu de condus, în care autoritatea unei instituții centrale este dublată de alte două și în care toți liderii PDL și PNL își vor păstra neatinse pozițiile. Indiferent de ce au declarat liderii liberali şi democrat-liberali, miza principală a asocierii celor două partide rămâne o victorie în lupta pentru Cotroceni, adică o încercare de a se asigura că succesorul lui Traian Băsescu provine din rândul celor loiali actualului şef de stat.

Cogresul anunțatei fuziuni, aşa cum era normal, a fost presărat de discursuri triumfaliste în care Klaus Iohannis, Vasile Blaga sau Cătălin Predoiu au încercat să explice de ce noul PNL va reprezenta cea mai mare forţă politică din România anilor viitori. Iohannis a încercat să-şi cimenteze imaginea de neamţ care tace şi face, el declarând că doreşte din partea colegilor mai puţină gălăgie şi mai multă sobrietate. Vasile Blaga, care deşi a spus că are PDL-ul în suflet, a fost amfitrionul votului care va scoate teoretic identitatea liberal-democraţilor din spaţiul politic autohton. Cât despre Cătălin Predoiu, discursul acestuia s-a centrat mai mult în jurul luptei electorale pe cale să înceapă, el promiţându-le delegaţilor că vor face Crăciunul la Cotroceni. Replica nu s-a lăsat prea mult așteptată, deputatul Ionuț Vulpescu intuind că aceștia vor ajunge la Palat, cu colindul... :)

Însă, toţi cei care au fost la tribună au preferat să evite un subiect de maximă importanţă, şi anume modul în care noua construcţie de dreapta se raportează la ce a făcut în ultimul deceniu actualul ocupant al fotoliului prezidenţial. Dacă urmărim cu atenţie discursurile din ultima perioadă, vedem că nimeni din noua Alianţă DA nu spune ceva de rău de Traian Băsescu şi se comportă de parcă singurul moment negativ din politica românească a ultimului deceniu a fost reprezentat de venirea la putere a PSD-ului.

Dacă o astfel de atitudine poate fi de înţeles atunci când vine din partea reprezentaţilor PDL, nu acelaşi lucru se poate spune despre liberali, care pâna acum o jumătate de an încă mai erau parte a USL şi a actualei puteri. Se pare însă că de atunci, cei din PNL şi-au schimbat poziţia cu 180 de grade, încercând din răsputeri să se prezinte drept cel mai activ partid de opoziţie din România. De la ruperea alianţei, liberalii au stat la baza unei moţiuni de cenzură şi mai multor moţiuni simple, în timp ce liderii partidului i-au tot atacat pe foştii colegi din USL. În schimb, atunci când în dezbaterile publice la care participau se ajungea la subiectul Traian Băsescu, liberalii prezenţi spun repede că acesta nu mai este o problemă şi că acesta va pleca oricum de la Cotroceni în câteva luni.

În final, această fuziune reprezintă dovada supremă a ipocriziei liberalilor, care acum şi-au asumat indirect un deceniu de regim Băsescu, deşi până acum câţiva ani singurul mesaj al PNL-ului era că liderul de la Cotroceni reprezintă o catastrofă pentru România. Se pare însă că vremurile se schimbă şi că cei mai mari adversari pot deveni cei mai mari aliaţi, păcălindu-i în acest timp pe votanţii care în 2012 au dorit o schimbare reală şi profundă a modului în care se face politică în ţara noastră. În momentul de faţă clasa politică se polarizează... Sunt politicieni care vor să continue sistemul pe care Băsescu l-a creat şi în consecinţă să-l ţină pe Băsescu în joc şi politicieni care vor să scape de tot ceea ce înseamnă regimul Băsescu prin abandonarea definitivă a acestui model, perpetuat în ultimii 10 ani în România. Klaus Iohannis este atras în prima tabără, a celor care îl menţin la butoane pe Băsescu în timp ce Victor Ponta conduce tabăra opusă, a celor care vor să şteargă regimul Băsescu din politică. Aceasta va fi esențialmente tema de campanie centrală la alegerile din toamnă.

...dea' Dumnezeu minte!