marți, 18 martie 2014

25 MAI - alegerile care vor dicta soarta Uniunii Europene pentru următorii 5 ani!

Peste aproximativ două luni, în perioada 22-25 mai 2014, 500 de milioane de europeni vor putea să își aleagă reprezentanții în Parlamentul European și să definească direcția politică a Uniunii. 

© PSD Targoviste
Până în anul 1976, membrii Parlamentului European erau numiți de către parlamentele statelor membre ale Uniunii. Începând cu anul 1979, aceștia sunt aleși direct de către cetățeni la fiecare 5 ani. Ultimelealegeri europene au avut loc în iunie 2009, în toate cele 27 state membre ale Uniunii Europene din acel moment. Dar de data aceasta este diferit. Care este diferența?

Pentru prima dată, cetățenii europeni își vor alege, în mod indirect, persoana care va conduce Comisia Europeană pentru următorii cinci ani. În urma intrării în vigoare a Tratatului de la Lisabona, partidele politice își vor nominaliza candidatul pentru președinția Comisiei. Candidații vor trebui să caute sprijin la nivelul fiecărui stat membru, în mod similar unor alegeri naționale, liderii politici urmând a avea astfel o importanță majoră în acest scrutin.

În cadrul campaniei electorale care va avea loc începând cu 25 aprilie, dincolo de personajele în sine, problemele economice vor fi în mijlocul atenției. De la declanșarea crizei economice, în aproape toate alegerile desfășurate la nivel național, mai ales în zona euro, au avut loc dispute intense, formându-se tabere, adepte fie măsurilor de austeritate, fie celor de creștere economică. Astfel, în țări precum Spania, Italia sau Franța,care au trecut prin campanii electorale în ultimii doi ani, modul cum criza economică a fost gestionată de către Guvern a fost fie răsplătit, fie pedepsit de către alegători.

Din acest punct de vedere, alegerile pentru Parlamentul European din 2014 se vor desfășura sub același tipar. Vor apărea în scenă cele două tabere: 

  • cea de centru-dreapta, (PMP, PNL, PDL) care dorește să mențină măsurile de austeritate;
  • cea de centru-stânga,(Alianța PSD-UNPR-PC) care se pronunța în favoarea distribuirii constrângerilor pe o perioadă mai lungă de timp, pentru a încuraja consumul, încrederea și a reduce șomajul.
Din punct de vedere al mandatelor, alegerile de anul acesta pot aduce unele schimbări față de ce s-a întâmplat la ultimul scrutin european, în 2009. Dacă la ultimele alegeri scorul Partidului Popular European (PPE), sau, mai bine zis, al partidelor de la nivelul fiecărui stat care fac parte din acest grup politic la nivel european, a fost de 36%, sondajele arată că în anul 2014, PPE ar obține în jur de 28% din voturile europenilor, înregistrând astfel o scădere de aproximativ 8 procente. De această scădere ar putea profita Partidul Socialiștilor Europeni (PSE sau PES) grup reprezentat în România de către Alianta PSD UNPR PC.

Data de 25 mai este foarte importantă pentru România! Avem posibilitatea de a dicta direcția pe care vom merge în următorii ani: austeritate sau prosperitate prin solidaritate...

Sper ca în timpul rămas pentru alegerile europarlamentare să reușesc să explic măcar prietenilor de ce trebuie să iasă la vot, care este miza concretă a acestui scrutin.