miercuri, 11 iunie 2014

Al doilea cel mai frumos loc subteran din lume se află la TURDA

Tranfăgărăşanul, Cascada Bigăr, Delta Dunării, Maramureşul - despre câte locuri absolut minunate ne-am putea lăuda şi încă nu o facem?... Se pare că străinii pot să ne promoveze țara mult mai bine decât o facem noi pe bani, cu frunza verde a Elenei Udrea, sau cu alte minuni.


Am aflat despre această minune, încă de anul trecut, de la Mihai Şandru, un prieten pe care l-am cunoscut la un curs de perfecţionare. Recent, Jared Leto, solistul trupei 30 Seconds to Mars, a postat pe contul personal de twitter, o imagine de la salina Turda, cu specificația că “acest parc de distracții din România era pe vremuri o mină de sare”. Solistul care va concerta în România în iulie anul acesta a acceptat oferta de a vizita cu acest prilej fosta salină.

Și asta nu este tot. Jurnaliștii de la CNN au realizat un reportaj cu titlul - “Cele mai cool locuri de sub pământ din lume”, unde salina de la Turda a ocupat un meritoriu loc secund fiind devansată doar de un râu subteran din Filipine. Potrivit site-ului oficial al salinei, www.salinaturda.eu, acesta este pe locul 22 în topul celor mai spectaculoase destinații din lume, această apreciere datorându-se celor de la Business Insider.

Salina Turda constituie astăzi un adevarat muzeu de istorie a mineritului în sare. Starea excelentă de conservare a lucrărilor miniere şi a utilajelor utilizate la transportul sării, alături de grija cu care s-au efectuat lucrările de pregătire a salinei, a facut din acesta un adevarat obiectiv turistic.


Salina Turda se găsește în zona Durgău-Valea Sărată din Turda şi este înscrisă pe lista monumentelor istorice din județul Cluj, elaborată de Ministerul Culturii și Patrimoniului Național în 2010.

Dacă încă nu ai vizitat-o, încearcă să o faci. Merită cu prisosință!