joi, 6 noiembrie 2014

CUM ARATĂ ROMÂNIA PE CARE DORIM SĂ O SCHIMBĂM?

Ultimii 10 ani au fost marcaţi de un model de preşedinte care a dezbinat, a semănat ură şi conflict, cu accente autoritare, dispreţuitor la adresa instituţiilor democratice, centrat pe austeritate, sacrificii sociale, clientelism, scăderea nivelului de trai, umilinţă şi o cruntă izolare pe plan extern.


  • ZGOMOT. Societatea este dominată de urlet, de bruiaj, de discuţii în contradictoriu şi pe ton ridicat, de negare a oricăror lucruri pozitive şi de 
  • contestare a rezultatelor.
  • CONFLICT. Este singurul lucru care pare că-i motivează pe majoritatea 
  • oamenilor politici care domină peisajul media şi care se imprimă treptat şi în rândul societăţii. Oamenii obişnuiţi sunt marcaţi de conflict şi, la rândul lor, fie devin conflictuali, fie abandonează orice interes pentru viaţa publică.
  • DEZBINARE. Timp de 10 ani am asistat la punerea în scenă a războiului 
  • româno-român: tinerii au fost ostilizați împotriva vârstnicilor, întreprinzătorii au fost învăţaţi să se dezică de bugetari şi orăşenii să-i dispreţuiască pe cei de la ţară.
  • URĂ. Traian Băsescu a încercat să programeze diverse grupuri sociale să se urască reciproc, să se deteste şi să-şi conteste meritele ori drepturile, adesea chiar şi dreptul de a exista în aceeaşi societate.
  • BLOCAJ. Ura recirculată şi conflictualitatea menţin societatea într-un blocaj care îi împiedică dezvoltarea la adevăratul potenţial. Fiecare instituţie e programată să blocheze alte instituţii, anulând astfel construcţia pozitivă de care are nevoie ţara.
  • POLARIZARE. România se dezvoltă inegal inclusiv pentru că nu a existat, la nivelul preşedintelui, viziunea de a stimula dezvoltarea unitară, de a direcţiona oportunităţi către zonele defavorizate de a susţine nevoia unei solidarităţi naţionale bazată pe distribuţia corectă a avuţiei publice.
  • COMPLEX DE INFERIORITATE. Românilor li s-a spus – în special în aceşti 10 ani – că sunt slabi, mai puţin importanţi, mai puţin performanţi, că sunt ultimii, că sunt codaşi, că în România pur şi simplu nu poate fi mai bine. Demnitatea trebuie redată românilor prin restaurarea unei identităţi culturale puternice, conştientă de europenismul ei.


Această realitate dezolantă trebuie schimbată, iar cel care poate da semnalul unei schimbări autentice este Preşedintele. După 10 ani de scandal care s-au suprapus peste cei 25 de ani de tranziţie, avem nevoie de o schimbare, de un nou început, de o construcţie serioasă asumată de noua generaţie care are şi energia de a munci pentru un mare proiect naţional şi dorinţa de a trăi într-o Românie Unită și Puternică.

Fragment din programul candidatului la Președinția României - VICTOR PONTA