miercuri, 19 martie 2014

Avem doar cinci ani pentru a salva Uniunea Europeană!

Ne apropiem cu pași repezi de o dată care, din punctul meu de vedere, ar trebui să devină istorică!
25 mai 2014 - ziua în care România va decide soarta UE, aceste alegeri fiind primele de după criza financiară și considerate un moment cheie în istoria Uniunii Europene.


"Cinci ani pentru a salva Uniunea Europeană" - constituie tema unui plan de acțiune realizat de Consiliul Economic și Social European

Planul de acțiune pentru Europa este o viziune pe care CESE, instituție consultativă a Uniunii Europene, a Consiliului, a Parlamentului European și Comisiei Europene îl propune în urma consultărilor cu societatea civilă cu ocazia anului electoral 2014. Documentul, prezentat cu prilejul Zilei Societății Civile, pornește de la contextul în care pe 25 mai vor avea loc alegerile pentru Parlamentul European.

După umila mea părere, atât cetățenilor români, cât și celor din întreaga Europă trebuie să li se spună să se prezinte la alegerile din 25 mai, pentru că sondajele de opinie anunță o prezență relativ redusă, iar Europa reprezintă singura alternativă. Dacă îi lăsăm pe alții să hotărască pentru noi, atunci lucrurile vor scăpa de sub control. Le aduc aminte cetățenilor români, care au participat în mică măsură la alegerile din 2009, că deciziile importante ne-au afectat pe toți. Ori, dacă noi transmitem un semnal foarte clar, dacă vorbim despre politicile europene în această campanie, vom ajunge să construim o Europă care răspunde nevoilor noastre. Și este evident că în România statul național nu are mijloacele complete, nu are capacitatea absolută de a realiza dezideratele românilor. Uniunea Europeană poate asta!

  • Pe de o parte, unii vor spune că nu sunt interesați și că oricum vocea lor nu se aude. 
  • Pe de altă parte, cei care sunt mai degrabă anti-europeni, se vor mobiliza. 

La o prezență redusă la vot, aceștia vor putea influența masiv politicile Europei și vor putea bloca orice decizie importantă la nivel european. Tocmai de aceea este nevoie ca prezența să fie mare.

Avem doar cinci ani pentru a salva Uniunea Europeană! Cei cinci ani care au trecut din 2009 până în 2014 au fost irosiți, tocmai din cauza politicilor de austeritate, aplicate de catre partidele de dreapta care au avut conducerea... Este evident că UE are nevoie de un nou suflu și are nevoie să stabilească o nouă legătură cu cetățenii, dar pentru aceasta este nevoie nu numai de declarații politice, ci și de lucruri concrete.

Pentru asta, este nevoie de fiecare dintre noi, de înțelegerea acestei responsabilități, de a ne exprima votul, dacă nu pentru noi, măcar pentru copiii noștri... Ori eu, la rândul meu copil, vă rog să ne ajutați să schimbăm lumea!